Előkészítés

A cefre tárolására kiválasztott edénynek légmentesen zárhatónak, könnyen tisztíthatónak - amilyenek például a műanyag hordók, tartályok többsége- kell lenni.

A légmentes záródás ezért feltétel, mert egyrészt így meggátoljuk a cefre párolgását, másrészt ezáltal lehetetlenné tesszük a levegőben lévő mikroorganizmusoknak a cefre felületével történő érintkezését, megakadályozva ezáltal a nemkívánatos folyamatokat kialakulását. A legtöbb manapság kapható műanyag hordó, rá való tetővel és fém zárópánttal kapható. Ezek tökéletesen megfelelnek, mivel a pántok nélkül a tető szinte tökéletesen zár. Csak annyit szellőzik, hogy a cefre erjedésekkor felszabaduló gázok eltávozzanak. A légmentes záródásnak leginkább a cefre érésének befejeztével van szerepe, amikor már nem a gázok távoznának a hordóból, hanem az alkoholtartalom. Az erjedés befejeztével, a lehető leghamarabb ki kell főzetni a cefrét, ha ez nem megoldható, a főzésig ténylegesen le kell zárni a hordót, hogy az alkoholtartalom ne illanjon el a cefréből.

Edényünket használat előtt alaposan ki kell mosni. (Az almacefre is élelmiszer, és ez kerül bele.)